Profesjonalny montaż płytek gwarantuje trwały efekt na lata, pod warunkiem użycia specjalistycznych zapraw klejowych. W zależności od tego, jaki rodzaj okładziny będzie układany (gres, kamień naturalny, mozaika, płytki wielkoformatowe) powinno się zastosować taki produkt, który pozwoli osiągnąć najlepszy rezultat. Jakie czynniki warto wziąć pod uwagę?

Jednym z kryteriów wyboru zaprawy klejowej są cechy układanych płytek. Decyzja powinna być uzależniona od materiału, z którego są one wykonane oraz ich wielkości. Nawet profesjonalnie położona okładzina będzie kruszyć się i pękać, jeśli zastosuje się źle dobrany produkt.

Rodzaj materiału

Płytki ceramiczne różnią się między sobą stopniem ścieralności oraz nasiąkliwością. Ilość wody, jaką materiał może wchłonąć, uzależniona jest od jego porowatości. Równie istotne jest to, czy powierzchnia pokryta jest warstwą szkliwa lub impregnatem.

  • Układając płytki o niskiej nasiąkliwości, jak np. gres, należy pamiętać, że klej będzie miał problem z odparowaniem, dlatego należy użyć zaprawy dedykowanej do tego typu warunków.
  • Jeśli stopień nasiąkliwości jest wysoki, płytki narażone są z kolei na przebarwienia. Dotyczy to zwłaszcza kamieni naturalnych i marmurów. Aby tego uniknąć, należy stosować kleje białe, które zawierają komponenty uszlachetniające.

Rozmiar płytek

Istotną rolę podczas montażu płytek odgrywa także ich wielkość.

  • Wielkoformatowe płytki pod wpływem dużego obciążenia mogą pękać lub kruszyć się, dlatego zaprawa klejowa powinna jednolicie pokrywać całe podłoże, nie pozostawiając wolnej przestrzeni. Umożliwiają to kleje rozpływne, które pod wpływem nacisku równomiernie rozprzestrzeniają się pod płytką.

    Płytki o małych rozmiarach ulegają naprężeniom i odkształceniom, dlatego by zapobiec ich uszkodzeniu, należy stosować kleje amortyzujące obciążenia. Pozwalają one zniwelować ryzyko powstawania pęknięć.

 

AKTUALNOŚCI budowlano-remontowe

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem